Pannen daken

Het komt wel eens voor dat dakpannen kapot gaan, dat de panlatten gaan rotten,breken of dat de nokvorsten gescheurd zijn. Dit komt vooral bij oudere daken voor. Als de nokvorsten in cement liggen of als het dak met sneldekkers is bedekt, kan de specie poreus worden, waardoor bovenstaande problemen kunnen voorkomen. Regen kan op lange termijn zorgen voor mossen en algen op de dakpannen en het water kan zelfs doorslaan. Dit zorgt voor een lekkage in het dak. Dit kan voor verkleuring zorgen, maar ook heeft het invloed op de onderdakconstructie. Vaak is het echter zo dat niet alle dakpannen kapot zijn en dus maar een gedeelte vervangen dient te worden.
Door de oude dakpannen te gebruiken kunt u aanzienlijke besparen op een renovatie van het dak. Zo kan bijvoorbeeld een dampdoorlatende folie worden aangebracht of kunnen nieuw panlatten worden gemonteerd. Is het wel nodig om dakpannen te vervangen? Dakservice Kolen zal uw dakpannen goedkoop vervangen door geglazuurde pannen of juist edelen engobe dakpannen. Dit is erg duurzaam en zorgt ervoor dat uw dakpannen lang meegaan.
Met behulp van een flexibele dakmortel worden de nokvorsten vastgezet. Daarnaast bieden wij dakisolatie aan en kunnen een pannendak repareren en renoveren. Voor dakisolatie zijn er wellicht diverse subsidies mogelijk. Wij hebben het juiste personeel in dienst, die over de juiste materialen en kennis beschikken om zowel kleine huizen of complete villa’s van een pannendakreparatie of –renovatie te voorzien.

Heb ik een kantpannenrenovatie nodig?

De kantpan, ook wel gevelpan genoemd, zit aan de zijkant van het dak op de plek waar het dak eindigt en de gevel begint. Deze dakpannen zijn aan de zijkant wat langer, zodat ze het onderdak goed beschermen tegen regen, hagel, sneeuw en wind. Kantpannen moeten dan ook goed vastzitten. Is het cement waarmee de kantpannen zijn bevestigd gescheurd of poreus geworden, dan kunnen de kantpannen los raken, waardoor de kans op lekkage toeneemt. Dakservice Kolen is specialist op het gebied van kantpannenreparatie en –onderhoud. Wij verwijderen het oude cement en plaatsen de kantpannen opnieuw in een flexibele mortel zodat ze beter en langer vast blijven zitten.
Voordelen op een rijtje

 • Geen kans op lekkage
 • Geen kans op aantasting van het dakbeschot
 • Geen kans op vallende kantpannen
 • Wat doen wij bij een kantpannenrenovatie?
 • Kantpannen waterdicht aansluiten op uw dakpannen
 • Geheel afsmeren met flexim kunsstof dakmortel
 • 10 jaar garantie

Nokvorsten

Nokvorsten zijn een speciaal soort dakpannen die zich helemaal in de nok van het dak bevinden. Bij hellende daken zorgen deze nokvorsten ervoor dat de twee aparte dakhelften op de top worden samengevoegd. Nokvorsten zijn daarom een erg belangrijk onderdeel van uw dak! Door natuurlijke invloeden zoals regen en wind kan de aanhechting van cement tussen de dakpannen en de nokvorsten in kwaliteit afnemen. Na deze afname in kwaliteit, zullen de nokvorsten steeds meer vocht gaan opnemen dat in de winter kan gaan bevriezen.
Hierdoor kunnen de dakpannen los komen te liggen en ontstaan er scheuren in de dakpannen die vervolgens weer voor lekkages kunnen zorgen. Het is daarom noodzakelijk om uw nok op tijd te laten renoveren. Bij Dakservice Kolen doen wij dat graag voor u! U heeft bij ons de keuze uit verschillende werkwijzen bij een nokrenovatie:

Optie 1: Ventilerende nok

Om een ventilerende nok aan te kunnen brengen, worden eerst uw oude nokvorsten en cementresten van uw dak verwijderd en op een milieuvriendelijke manier afgevoerd. Daarna worden er door ons rvs-ruiterbalksteunen bevestigd waar we later de ruiterbalken in vastschroeven. Vervolgens brengen we een universele nokband aan die in de vorm van de pannen is aangedrukt en met de plakrand op de dakpannen zal worden bevestigd. De nokband is verkrijgbaar in verschillende kleuren en heeft openingen om het ondergelegen dak te kunnen ventileren. Als de nokband is geplaatst, kunnen de nieuwe nokvorsten worden geplaatst en vastgeschroefd. Zo zitten ze stevig vast en kunnen ze minder gemakkelijk los komen te liggen.

Optie 2: Flexim dakpasta

Bij een nokrenovatie met flexim dakpasta blijft uw oude dak behouden, maar wordt er een betere hechting tussen de dakpannen en de nokvorsten gerealiseerd. Hiervoor wordt de bovenste rij dakpannen tijdelijk verwijderd en schoongemaakt. Wanneer de dakpannen schoon en droog zijn, wordt er dakpasta op de bovenste rij pannen aangebracht en worden de nokvorsten in de flexim dakpasta gedrukt. Dit zorgt voor een optimale aansluiting tussen de dakpannen en de nokvorsten, waardoor lekkages kunnen worden voorkomen.

Optie 3: Cementen afdichting

In plaats van een flexim dakpasta hechting, kunt u ook kiezen voor het aanbrengen van een cementen afdichting tussen uw nokvorsten en dakpannen. Oude cementresten en nokvorsten worden tijdelijk verwijderd. Net als bij het gebruik van flexim dakpasta, wordt hierbij de bovenste rij dakpannen schoongemaakt. Op deze dakpannen wordt cement geplaatst, waarna de oude of nieuwe nokvorsten kunnen worden teruggeplaatst. Ook deze nokrenovatie is bedoeld om lekkages in de toekomst te kunnen voorkomen. Bij onze nokrenovaties houden wij altijd rekening met een correcte en nette afwerking van uw dak. Wij zullen alle overtollige resten van uw dak verwijderen als alles schoon achterlaten. Bij ons kunt u rekenen op een volledige service.

Complete nok renovatie

Onze specialisten adviseren u graag over de nok reparatie. In de loop der jaren krijgt de nok van het dak het flink te verduren. Door slijtage- weer-wind regen hagel sneeuw et cetera kan door het verweren van de nok het vocht doordringen doordat de band van de nok poreus geworden is. Denk hierbij aan het verschimmelen-door rotten van het constructieve gedeelte van uw dak. Wanneer dit proces al zijn weerslag heeft op uw dak, is het zaak om snel actie te ondernemen. Het is tijd voor nok reparatie, daarnaast moeten andere voorzorgsmaatregelen worden getroffen om zodoende een ergere situatie te voorkomen.
Voordelen van complete nok renovatie

 • Geen kans op lekkage
 • Geen kans op vochtproblemen
 • Geen kans op houtrot
 • Geen kans op schimmels
 • Geen kans op verzakkingen

De werkzaamheden bij een complete nok renovatie

 • Verwijderen en afvoeren van oude nokpannen
 • Verwijderen van de oude band
 • Pannen onder de nok schoonmaken en stofvrij maken(eerste rij)
 • Nieuwe ruiterband aanbrengen
 • Nieuwe nokpannen aanbrengen
 • Nokpannen recht stellen
 • Bovenranden afwerken met flexim dakmortel
 • 10 jaar garantie