Flexibel Rookkanaal

Flexibele rookkanalen worden vooral gebruikt voor houtkachels, gaskachels en open haarden. Een flexibel rookkanaal is een RVS rookkanaal dat wordt geplaatst voor een houtkachel, gaskachel of open haard. Zodat er weer een nieuw kanaal in een bestaand rookkanaal geplaatst kan worden. Dit heeft als voordeel dat niet de hele schoorsteen afgebroken hoeft te worden, of de schoorsteen opgebouwd moet worden met dubbelwandige rookkanalen.

Poreuze voegen in uw schoorsteen kunnen ervoor zorgen dat lekkages door de voegen heen naar binnen komen. Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Door een flexibel rookkanaal kunt u uw houtkachel of gaskachel weer veilig gebruiken.

De voordelen van een flexibel rookkanaal

  • Uw houtkachel of gaskachel weer veilig gebruiken.
  • Komt beneden in uw platfond uit, en gaat direct naar uw schoorsteen.
  • Gesloten systeem, helemaal van RVS naar boven.
  • Schoorsteen hoeft niet afgebroken te worden om uw houtkachel weer te kunnen gebruiken.

De status van uw huidige rookkanaal bepalen

Vaak merkt u in eerste instantie niet veel van het probleem, maar omdat men zich vaak wel bewust is van het gevaar van stoken zonder dat het kanaal geïnspecteerd is, wordt hier vaak contact met ons over opgenomen. Door middel van een camera-inspectie kunnen we de status van uw rookkanaal bekijken. Op basis van deze inspectie kunnen we onderhoud of een flexibel rookkanaal adviseren. Eventueel met een schoorsteenkap.

Plaatsen van een flexibel rookkanaal

Wenst u de plaatsing van een flexibel rookkanaal? Dat kan natuurlijk! Onze vakmannen komen graag vrijblijvend inmeten. Door middel van een inspectie kijken we hoe groot het kanaal is. Wat eventueel de mogelijkheden zijn voor de diameter van het rookkanaal. Want elke kachel heeft natuurlijk zijn eigen type rookkanaal. Er moet gekeken worden of een flexibel rookkanaal in het rookkanaal van uw originele kachel past. Zodat er ook een goede trek blijft in uw schoorsteen. Want als er een te smal rookkanaal geplaatst wordt, is de trek van uw kachel niet goed. Dit moet per definitie voorkomen worden, want zo kunt u overtollig koolmonoxide binnenkrijgen.

De voegen van uw rookkanaal zijn zodanig klein dat het moeilijk is hier aan te komen en deze te herstellen. Een flexibel rookkanaal creëert een gesloten systeem en wordt vanaf uw schoorsteen helemaal naar uw kachel geplaatst.

De installatie van een flexibel rookkanaal

Uw flexibel rookkanaal wordt altijd geïnstalleerd van bovenaf. Het flexibele rookkanaal wordt van boven naar beneden in de schoorsteen gedraaid. Het wil wel eens voorkomen dat er een vernauwing in de schoorsteen zit en dat we daardoor de schouw moeten open breken, om het rookkanaal door te voeren naar beneden. Ook hier weten onze vakmannen raad mee. Bij de installatie van uw flexibel rookkanaal gaan we als volgt te werk:

  • We plaatsen uw flexibel rookkanaal van boven naar beneden.
  • Beneden sluiten we uw flexibel rookkanaal aan op een plafondplaat. Deze plafondplaat wordt afgewerkt met een keramische deken van 1200 graden wol, dat extra beschermd tegen brandgevaar.
  • Vervolgens wordt het rookkanaal volledig afgestort met perlietkorrels. Dit zijn kleine isolatie korreltjes die zorgen voor een extra bescherming rondom de RVS pijp. Hierdoor komen er geen beschadigingen aan uw flexibel rookkanaal en krijgt u geen condensvorming in uw schoorsteen.
  • Verder naar boven toe wordt er ook weer vuurvast wol gebruikt rondom het RVS rookkanaal.
  • Tenslotte wordt het rookkanaal vastgezet met vuurvast cement. Zodat het rookkanaal gefixeerd en vast zit. Daarbovenop wordt een schoorsteenkap geplaatst voor de trekvorming, regen in het kanaal en tegen trek- en volgelinslag. Beneden komt uw flexibel rookkanaal uit en wordt het aangesloten op een enkelwandig rookkanaal richting uw kachel.